Cancerele aparatului urinar sunt, din păcate, din ce în ce mai frecvente, ca urmare a creșterii speranţei de viaţă la nivel global și a creșterii nivelului de poluare. Un rol important în acest context îl are, însă, și stilul de viaţă: cancerele renale, de exemplu, sunt mai frecvente la pacienţii cu obezitate, iar cancerele de vezică urinară la fumători și la pacienţii care lucrează în industria chimică. Cancerele de prostată sunt cel mai des întâlnite tipuri de cancer ale aparatului urinar, fiind urmate de cancerele de rinichi și de vezică urinară, care prezintă, de asemenea, o incidenţă din ce în ce mai mare.
Tratamentul modern al patologiei oncologice a aparatului urinar îl reprezintă chirurgia laparoscopică minim invazivă, care folosește incizii foarte mici, de cca. 1 cm. Varianta superioară a chirurgiei laparoscopice este chirurgia controlată robotic. Memorial are în portofoliu robotul chirurgical Da Vinci Xi, operat de o echipă medicală ce are 7 ani de experienţă de lucru împreună în tratarea patologiei tumorale. Robotul chirurgical este un sistem informatic complex, ce transmite mișcările medicului din exterior către interior, folosind instrumente foarte fine, de mare precizie. Robotul nu operează singur, așa cum probabil s-ar crede, ci este folosit ca să transmită mișcările: medicul stă la o consolă și lucrează cu ajutorul unui sistem similar unui joystick.
Echipa medicală a Spitalului Memorial, ce realizează intervenţii chirurgicale asistate robotic adresate patologiei tumorale și reconstructive a aparatului urinar, este condusă de:
• Dr. Gheorghe Niţă, medic primar urolog, doctor în știinţe medicale, cu o experienţă de peste 900 de interventii minim invazive urologice
• Dr. Mircea Onaca, medic primar urolog, supraspecializat în urologie oncologică, cu o experienţă de peste 1.000 de operaţii urologice laparoscopice și robotice efectuate în Olanda și România. Dr. Onaca este un pionier al chirurgiei urologice laparoscopice și robotice, ce și-a început activitatea în domeniu în urmă cu 20 de ani.
În acest moment, în România, Dr. Gheorghe Niţă și Dr. Mircea Onaca fac parte din singura echipă medicală care realizează robotic cistectomii (fără a apela la chirurgia clasică/deschisă), adică extirparea completă a vezicii urinare, în cancerele agresive/avansate de vezică urinară, cu reconstrucţie din segmente de intestin a unui nou rezervor urinar, în locul organului extirpat. Aparatul urinar este un sistem de canale ce colectează urina de la nivelul rinichiului și o conduce către vezica urinară pentru a fi eliminată. Astfel, vezica urinară îndeplinește rol important, de rezervor. Echipa medicală a Spitalului Memorial realizează complet intracorporeal, atât extirparea, cât și reconstrucţia vezicii urinare.
Chirurgia robotică adresată patologiei oncologice a aparatului urinar are multiple beneficii pentru pacient: perioadă de spitalizare mai scurtă, recuperare mai rapidă, scăderea numărului de complicaţii asociate intervenţiei (sângerări mari etc.). De asemenea, în cazul intervenţiilor chirurgicale ce se întind pe parcursul a mai multor ore, se evită tremurul și oboseala ce pot interveni la nivelul echipei medicale.
Echipa de medici urologi a Spitalului Memorial realizează, de asemenea, intervenţii chirurgicale endoscopice (endourologie) pentru alte afecţiuni non-oncologice ale aparatului urinar. Intervenţiile chirurgicale endoscopice folosesc calea naturală: cu instrumente subţiri se pătrunde prin sistemul de canale colectoare ale aparatului urinar, putând astfel fi tratate anumite patologii, fără ca echipa medicală să realizeze vreo tăietură. Cu aceste instrumente miniaturizate se poate ajunge chiar până la nivelul rinichilor, rezolvând astfel diverse patologii, cum ar fi, de exemplu, eliminarea calculilor renali (pietrele de la rinichi).