Spitalul Memorial urmarește să ofere toate condiţiile necesare pentru ca pacientul să trateze cu succes afecţiunea oncologică de care suferă. În acest sens, în cadrul acestuia, specialiștii de diverse specialităţi medicale s-au reunit într-o echipa multidisciplinară care se rotește în jurul pacientului oncologic, astfel încât să aibă o perspectivă completă a necesităţilor de tratament. Acest “tumor board” va diagnostica cu acurateţe afecţiunea pacientului, va interveni chirurgical în siguranţă, având acces la o multitudine de date medicale despre pacient, iar tratamentul elaborat va fi personalizat, adaptat condiţiei pacientului, modului de răspuns al organismului și a statusului creat de alte comorbidităţi.
Memorial oferă așadar pacienţilor cu afecţiuni oncologice accesul la servicii medicale care urmăresc întregul parcurs terapeutic:
- Diagnostic;
- Tratament chirurgical;
- Tratament sistemic;
- Consiliere psihologică/ consiliere de nutriţie/ recuperare medical.
Din punct de vedere al tehnologiei, Spitalul Memorial este dotat cu:
- 6 săli de operaţie
- 1 sală de angiografie
- 14 paturi dedicate spitalizării de zi
- 90 de paturi cu spitalizare continuă, din care18 de terapie intensivă
- 14 cabinete medicale de ambulator
- 1 aparat Rezonanţă Magnetică 3 Tesla
- 1 Computer Tomograf
- 1 aparat RX
- 1 aparat Mamografie
- 6 aparate ecograf multidisciplinare;
- Laborator de endoscopie digestive care dispune de 2 sisteme de video-endoscopie și 2 sisteme de gastroscopie
- 1 robot chirurgical Da Vinci Xi
- Sistem de neuronavigaţie BrainLab
Specialităţile clinice din cadrul Spitalul Memorial sunt:
- Oncologie
- Nefrologie
- Hematologie
- Urologie
- Ginecologie
- Medicina internă
- Gastroenterologie
- Neurologie
- ORL
- Cardiologie
- Pneumologie
- Radiologie intervenţională
- Ortopedie
- Recuperare medicală
- Reumatologie
- Anestezie şi terapie intensivă
- Psihiatrie
- Psihologie
- Dermatologie
- Oftalmologie
- Endocrinologie
- Diabet, nutriţie şi boli metabolice
Specialitaţi chirurgicale:
- Chirurgie oncologică
- Chirurgie generală, hepato-bilio-pancreatică şi colorectală
- Chirurgie senologică oncologică
- Chirurgie toracică oncologică
- Chirurgie oncologică endocrinologică
- Neurochirurgie oncologică
- Chirurgie urologică oncologică
- Chirurgie ortopedică oncologică
- Chirurgie ORL oncologică
- Chirurgie plastică oncologică
- Chirurgie ginecologică oncologică
- Chirurgie cardio-vasculară oncologică
- Chirurgie buco-maxilo-facială oncologică
Acest întreg sistem de specialităţi medicale care se completează una pe cealaltă dispune și de suportul unui psiholog clinician, care având în vedere gradul de dificultate al tratamentului pentru pacient, consiliază și susţine moralul acestuia pe toată perioada tratamentului. De asemenea, în procesul de reabilitare un rol important îl are și recuperarea medicală, care ajută pacientul să își recapete mobilitatea și să evite anumite complicaţii post operatorii.
CONCEPT – SERVICII MEDICALE INTEGRATE
Urmând filosofia la nivel de organizare a Grupului, Spitalul Memorial își propune să ofere, în cadrul noii structuri din Nordul Bucureștiului, servicii medicale integrate care să completeze întreg parcursul terapeutic al pacientului.
Un parcurs terapeutic în cazul pacientului oncologic presupune implicarea mai multor specialităţi, din mai multe ramuri ale Oncologiei:
- Oncologia clinică – care se ocupă de tratamentul sistemic al cancerului
- Chimioterapia – tratament sistemic prin substanţe chimioterapice
- Radioterapia – tratament sistemic prin radiaţii
- Chirurgia oncologică – tratament invaziv
Complexitatea sferei de tratament oncologic atrage astfel implicarea mai multor specialiăţi, de diverse specialităţi – de la radiologie și imagistică medicală, la specialităţile clinice și până la chirurgie.
Contribuţia expertizei fiecăruia dintre acești medici este așadar esenţiala în definirea unui act medical de înaltă acurateţe care sa aducă pacientului victoria asupra cancerului.
Conceptul noului Spital Memorial de Oncologie este definit întocmai de acest element cheie – mai mulţi medici care să contribuie la realizarea tabloului clinic complet și identificarea soluţiei optime de tratament. Pentru pacient, aceasta experienţă înseamnă că alegând Spitalul de Memorial beneficiază de un serviciu medical complet, sub acoperișul aceleiași unităţi medicale, unde mai mulţi medici se rotesc în jurul său, fără a face efortul de a-i căuta în unităţi medicale separate. Acest aspect oferă mai mult decât confort pacientului, oferă siguranţa că sănătatea sa este în mâinile mai multor specialiști, care lucrează în echipă pentru a minimiza riscurile și pentru a maximiza răspunsul propriului organism la tratament.
ORGANIZAREA MEDICALĂ
Plecând de la tendinţa propusă de medicina modernă, către tratamentele personalizate, Spitalul Memorial și-a propus să urmeze conceptul și să îl aplice în organizarea secţiilor medicale. Așadar, departamentele medicale vor fi organizate în jurul unor anumitor tipuri de patologii, astfel încât fiecare unitate operativă să poată asigura un parcurs terapeutic complet.
IMPORTANŢA EXISTENŢEI UNUI TUMOR BOARD
Tumor board-ul este denumirea comisiei medicale formate din medici de specialităţi diferite, cu scopul de a analiza starea pacientului din mai multe puncte de vedere și a elabora astfel un tablou clinic complet. Rolul acestei analize amănunţite este de a elimina posibile riscuri la care poate fi supus pacientul în timpul intervenţiei chirurgicale, de a identifica toate comorbidităţile și de a putea identifica soluţia optimă de tratament.
DIAGNOSTICUL PRECIS
Medicina modernă, pornind de la aserţiunea clasicilor semiologiei medicale “nu există boli ci bolnavi” a dezvoltat în cazul bolilor grave și/sau cronice un concept de avangardă numit în literatura anglo-saxonă “high precision medicine” în traducere “medicină de înalta precizie” ce presupune “right treatment for the right patient at the right time for the right duration” – adică tratamentul adecvat fiecărui pacient aplicat la momentul oportun pentru o perioadă de timp adecvată ceea ce exclude în primul rând un tratament neadaptat stadiului unei boli și în al doilea rând stoparea administrarii unor medicamente când eficienţa terapeutică a fost depașita sau/și când efectele adverse depășesc efectele terapeutice – toate acestea fiind stabilite în mod obiectiv.
Acest aparat achiziţionează imagini morfologice de înaltă rezoluţie care pe baza diferenţei de semnal la IRM, permit identificarea structurilor anatomice din regiunea examinata și a eventualelor procese patologice cu stabilirea extensiei lor prin prezervarea sau depășirea anumitor limite anatomice.
În linii mari, un diagnostic precis oferă echipei medicale și în final pacientului numeroase beneficii, printre care:
Stabilirea unui diagnostic de grad histologic pre-biopsie și orientarea către locul ideal de prelevare a biopsiei, pentru a obţine eșantionul tisular cel mai concludent pentru diagnosticul histopatologic
Stabilirea corectă a unui plan de tratament multimodal personalizat
Urmărirea efectelor tratamentului cu menţinerea, oprirea sau modificarea lui pentru a avea beneficii terapeutice maxime, care sa depășească net efectele adverse.
TRATAMENTE PERSONALIZATE
Tendinţa modernă de a personaliza tratamentele a dus la rezultate favorabile în abordarea patologiilor oncologice. Echipele medicale care lucrează împreună pentru identificarea soluţiei optime de tratament precum și instrumentele de diagnostic avansate redau mult mai clar statusul clinic al pacienţilor și de aici și succesul tratamentelor prescrise.
Spitalul Memorial este creat întocmai pentru a combina acești factori esenţiali în oferirea unui act medical la cele mai înalte standarde.