Call center (031) 9393

Radiologie și imagistică medicală

Medicina modernă, pornind de la aserţiunea clasicilor semiologiei medicale cum că “nu există boli ci bolnavi”, a dezvoltat în cazul bolilor grave și/sau cronice un concept de avangardă numit în literatura anglo-saxonă “high precision medicine”, în traducere “medicină de înaltă precizie”. Aceasta presupune “right treatment for the right patient at the right time for the right duration”, adică tratamentul adecvat fiecărui pacient aplicat la momentul oportun pentru o perioadă de timp adecvată, ceea ce exclude în primul rând un tratament neadaptat stadiului unei boli și în al doilea rând stopează administrarea unor medicamente atunci când eficienţa terapeutică a fost depășită sau/și când efectele adverse depășesc efectele terapeutice – toate acestea fiind stabilite în mod obiectiv.

Cum se pot realiza aceste obiective?

Grupul Memorial, înscriindu-se în această tendinţă de avangardă a “medicinei de înaltă precizie”, a achiziţionat cel mai performant aparat de Imagistică prin Rezonanţă Magnetică – Magnetom Vida produs de firma Siemens, ca răspuns la acest nou trend –  “high precision medicine”, oferind secvenţe adaptate fiecărui pacient în funcţie de compoziţia corporeală și de parametrii fiziologici.

Acest aparat achiziţionează imagini morfologice de înaltă rezoluţie care, pe baza diferenţei de semnal la IRM, permit identificarea structurilor anatomice din regiunea examinată și a eventualelor procese patologice, cu stabilirea extensiei lor prin prezervarea sau depășirea anumitor limite anatomice.

Imagistica secţională, CT și IRM, apărută după “era radiologiei convenţionale”, are ca scop înlăturarea principalului inconvenient din radiologia standard și anume sumaţia planurilor, aparatul IRM de la Memorial reușind să pună în evidenţă detaliile anatomice și eventualele procese patologice de la nivelul lor:

  • pe cupe de înaltă rezoluţie cu grosime până la 1 mm (pentru corp) și inframilimetrice, până la 0,5mm (pentru neurocraniu și articulaţii)
  • pe achiziţii 3D izovolumice care permit reconstrucţii în planuri ortogonale și planuri curbe adaptate morfologiei regiunii anatomice investigate, imaginile derivate având rezoluţie similară cu imaginea din planul de achiziţie.

Pe lângă imaginile morfologice, noul Magnetom Vida pune la dispoziţie metode prin care procesele fiziologice de la nivelul creierului și al altor organe pot să fie cuantificate, fiind primul aparat RM de 3 Tesla care adaptează tehnologia la pacient și nu invers, dotat cu sistemul inovativ BioMatrix. Magnetom Vida este cel mai performant aparat RM din acest moment, ce se înscrie în noua tendinţă a secolului XXI și anume medicina de înaltă precizie (“high precision medicine”), adică investigaţii și terapii personalizate.

Caracteristici suplimentare ale aparatului:

  • tubul scurt de 186 cm, deschis la ambele capete, cu o circumferinţă generoasă de 70 cm
  • masa de examinare ce poate ridica și transla în izocentrul magnetului, fără limitări pe verticală sau orizontală, pacienţi cu greutate de până la 250 kg, totul amplasat în ambianţa prietenoasă a camerei de examinare iluminată, proiectată în așa fel încât să contribuie la crearea unui confort spaţial.

Tipurile de investigaţii ce pot fi realizate pe acest aparat sunt dedicate sistemului nervos central și periferic, viscerocraniului și gâtului, cordului și vaselor mari, abdomenului, pelvisului, sistemului osteoarticular, precum și evaluarea întregului corp “whole-body”, dedicat în special pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

După achiziţia imaginilor RM și CT, următoarele etape importante sunt postprocesarea imaginilor și redactarea raportului medical.
Era “medicinei de înaltă precizie” presupune rapoarte medicale standardizate și utilizarea de biomarkeri imagistici validaţi.
Rapoartele medicale standardizate, pe lângă dimensiuni și structuri anatomice interesate, pun la dispoziţia medicului curant o schemă anatomică pe care sunt localizate leziunile primare, secundare/satelite și raporturile lor cu structurile anatomice vitale, pentru o înţelegere facilă și intuitivă a cazului.

Biomarkerii sunt caracteristici măsurabile obiectiv care indică procese biologice normale și anormale, precum și răspunsuri farmacologice și nonfarmacologice la intervenţia terapeutică.

Valorile absolute ale biomarkerilor sunt utile în evaluările post-terapeutice, prin urmărirea evoluţiei acestor biomarkeri pe achiziţii succesive în timp și, foarte important, după “normalizarea” imaginilor prin asumarea unei regiuni de interes nemodificată de demersul terapeutic, putându-se afla răspunsul la tratament.

Pornind de la două principii, unul aplicabil DOAR în imagistică: “ceea ce nu se vede nu există” și altul universal valabil: “ceea ce NU ȘTII nu există”, din dorinţa de a oferi servicii medicale premium Memorial a completat dotările tehnice ale cabinetelor de imagistică cu monitoare de diagnostic Coronis BARCO din aceeași clasă superioară, pentru ca întreaga informaţie conţinută în imagini să poată ajunge la medicii examinatori.

Echipa medicală

Dr. Brândușa Masoud
Coordonator Departament
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Smărăndiţa Lăcău
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Mugur Grasu
Medic primar radiologie si
imagistica medicala, supraspecializare
radiologie interventionala
Vezi profilul complet
Dr. Adriana Cojocaru
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Gina Rusu Munteanu
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Osama Alnuaimi
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Tecuţă Bușoi Ioana-Adina
Medic Specialist Radiologie și
Imagistică Medicală
Vezi profilul complet