Call center (031) 9393

Articole

Neurochirurgia minim invazivă de tip Keyhole pentru cancerul cerebral – glioblastom

Cancerele cerebrale sunt de mai multe tipuri, dar cel mai cunoscut și cel mai agresiv dintre toate este glioblastomul. Diagnosticul de glioblastom este unul care poate părea demoralizant la primele căutări pe Google. Totuși, studiile medicale arată că o parte din pacienţii diagnosticaţi cu glioblastom au speranţă de supravieţuire mai mare faţă de statisticile găsite rapid pe Internet, precum și o calitate a vieţii foarte bună. Medicina nu este în acest moment predictibilă în ceea ce privește pacientul care va fi supravieţuitor pe termen lung, dar tehnologiile actuale, noile medicamente, electrofiziologia, anestezia, radioterapia, pot oferi pacienţilor diagnosticaţi cu glioblastom șanse mult mai mari faţă de ceea ce oferea medicina în urmă cu 20 de ani, 30 de ani sau 50 de ani.

Neurochirurgia minim invazivă – abordurile chirurgicale de tip keyhole se referă la tratarea maximală a acestor tumori prin incizii de dimensiuni reduse la nivelul craniului, dar care permit excizia maximală a tumorii. Practic, abordul mai mic nu impietează excizia tumorală, ci are același rezultat cu un abord clasic, dar cu un confort postoperator mult îmbunătăţit. “Minim invaziv” nu înseamnă patologie simplă, “minim invaziv” înseamnă tratarea celor mai complexe patologii cu incizii cât mai mici posibil. Aceste abordări sunt posibile doar prin avansul tehnologic al ultimilor 20 de ani: neuronavigaţie, microscop operator, neuroanestezie, neuroelectrofiziologie. Tratamentul glioblastomului este posibil prin aceste abordări ultramoderne. Rezultatele medicale și studiile medicale arată că impactul tehnologic este unul important în ceea ce privește calitatea vieţii pacientului. Diagnosticul de glioblastom, deși este un diagnostic care asociază un prognostic mai puţin bun, studiile medicale arată că trebuie investită orice șansă în tratarea acestei patologii.

Un alt aspect important în tratarea acestor tumori este abordarea multidisciplinară a pacientului. Pe lângă neurochirurgi, pacienţii trebuie să fie văzuţi și trataţi și de oncologi și radioterapeuţi. Tratamentul integrat nu implică doar neurochirurg, oncolog și radioterapeut, ci și psihoterapie, pentru a ajuta pacienţii să accepte patologia și să lupte pentru tratarea acestei maladii.

Dr. Dorin Bică, medic primar neurochirurg la Memorial s-a specializat în centre de neurochirurgie importante din Paris, în tratarea patologiei tumorale cerebrale. Se transferă astfel, în România, nivel de expertiză din centre de neurochirurgie recunoscute internaţional. În sala de operaţii din cadrul Spitalului Memorial sunt integrate elemente tehnologice de ultimă oră – neuronavigaţia, microscopul operator, aspiratorul cu ultrasunete, aparatul de electrofiziologie intraoperatorie, folosite în toate intervenţiile neurochirurgicale. Toate acestea sunt realizate de o echipă medicală complexă, cu multă pregătire și experienţă în domeniu: Neurohope. Echipa înseamnă trio-ul neurochirurg – neuroanestezist – neuroelectrofiziolog.

Astfel, Memorial, împreună cu Neurohope, tratează pacienţii cu patologii oncologice cerebrale într-un cadru civilizat, integrat, oferindu-le accesul la tratament și tehnologie de ultimă generaţie