Chirurgie toracică robotică
Dr. Mugurel Bosînceanu este singurul chirurg toracic din ţară care oferă pacienţilor intervenţii chirurgicale utilizând platforma robotică da Vinci.
Chirurgia robotică toracică tratează patologii toracice, precum:
- cancerul pulmonar – lobectomia robotică și limfadenectomia mediastinală robotică, bilobectomia robotică, pneumonectomia robotică sau rezecţii robotice segmentare / plurisegmentare;
- metastaze pulmonare – rezecţii atipice robotice;
- cancerul esofagian – esofagectomia robotică;
- tumori benigne esofagiene – excizia robotică a leiomiomului esofagian;
- tumori mediastinale – excizia robotică a tumorilor neurogene – schwanoame, neurofibroame etc, excizia robotică a chistelor bronhogenice sau pleuropericardice, excizia robotică a ganglionilor mediastinali;
- chirurgia timusului – timectomia robotică pentru controlul miasteniei gravis sau pentru tumori timice;
- chirurgia pneumotoraxului recidivant;
- chirurgia bulelor de emfizem pulmonar;
- chirugia diafragmului (tumori, frenoplicaturi în relaxarea diafragmatică);
- excizia coastei I în sindromul de apertură toracică.
Cum se realizează chirurgie toracică robotică
„Robotul este chirurgia prezentului, chirurgia toracică a prezentului.”
Chirurgie Toracică Robotică este o chirurgie de mare fineţe , care reprezintă o evoluţie de ultima oră a tehnicilor chirurgiei minim invazive videoasistate (VATS). Chirurgul controlează sistemul robotic da Vinci Xi de la o consolă aflată în sala de operaţie, iar instrumentele robotice pătrund în cavitatea pleurală prin 4 mici incizii de câte 1 cm fiecare.
Beneficii pentru pacient chirurgie robotică toracică
- reduce dimensiunea inciziei (o traumă redusă);
- spitalizare de scurtă durată cu reluarea rapidă a activităţii;
- recuperare rapidă;
- cicatrici minime;
- sângerări minime; de obicei, nu sunt necesare transfuzii de sânge;
- durerea postoperatorie este de intensitate foarte mică;
- risc foarte scăzut de infecţii;
- risc foarte scăzut de complicaţii intraoperatorii/ postoperatorii;
- o bună calitate a vieţii, disconfortul post-operator de intensitate minimă;
- prezervare maximă a structurilor sănătoase;
- rezultate oncologice foarte bune.
Chirurgie toracică robotică uniportală
„Pentru pacienţi este o oportunitate extraordinară să aibă cea mai modernă tehnologie. La momentul de faţă cea mai puţin invazivă metodă operatorie este tehnica robotică uniportală.”
România este a două ţară din lume, după Spania, care efectuează intervenţii prin tehnica uniport în chirurgia toracică robotică.
Tehnica robotică uniportală în chirurgia toracică presupune o singură incizie intracostală de 4-5 cm, prin care se introduc toate cele 3 braţe ale robotului chirurgical da Vinci Xi.
Principala afecţiune tratată cu ajutorul acestei tehnici chirurgicale de ultimă generaţie este cancerul bronho-pulmonar. Chirurgia toracică robotică uniportală poate fi folosită, însă, în cazul tuturor intervenţiilor toracice, la indicaţiile chirurgului, precum intervenţii inflamatorii, oncologice, malformaţii congenitale.
Echipa de Chirurgie Toracică Robotică Uniportală
Munca în echipă nu ţine cont de graniţe! Dr. Mugurel Bosînceanu alături de prof. dr. Diego Gonzalez Rivas urmează să anunţe începutul unui program de chirurgie robotică uniportală în Memorial.
În prezent, Dr. Bosînceanu își desfășoară întreaga activitate în Memorial, cu asistenţă din partea dr. Rivas, care călătorește în România pentru a realiza acest tip de intervenţii. Împreună, cei doi medici se completează reciproc într-un mod cât mai firesc: „Avem o conexiune bună, ne înţelegem unul pe celălalt foarte bine, suntem asemănători, același mod de a face lucruri noi, inovative.”
Beneficii pentru pacient chirurgia toracică robotică uniportală
- dureri minime/ necesită mai puţine analgezice;
- reintegrare socio-profesională rapidă/ recuperare mai bună și mai rapidă;
- externarea la domiciliu a două zi după operaţie, cu pierderi sangvine minime (o cantitate de sânge egală cu cea recoltată pentru analizele medicale uzuale).
Alte intervenţii minim invazive chirurgie toracică
Terapia HITHOC
În cadrul Spitalului Memorial punem la dispoziţia pacienţilor singurul centru de terapie oncologică locoregională toracică din România, prin echipa coordonată de dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică.
Această terapie, cunoscută sub denumirea de HITHOC (eng. hyperthermic intrathoracic chemotherapy) sau chimioterapie hipertermică intrapleurală, asigură o supravieţuire importantă a pacienţilor cu tumori pleurale primitive sau secundare.
Dr. Mugurel Bosînceanu este singurul medic din România care oferă pacienţilor această intervenţie de înaltă tehnicitate recomandată, în principal, pacienţilor cu tumori pleurale primitive (mezoteliom pleural malign) sau cu tumori pleurale secundare (diseminările pleurale ale tumorilor timice în stadiul Masaoka-Koga IV A). În ultimii ani, indicaţiile acestui tratament se extind și cazurilor selecţionate de cancer pulmonar cu diseminare pleurală.
Tratamentul constă în citoreducţia maximală (R0) a tumorii prin pleurectomie/ decorticare, pleurectomie/decorticare extinsă sau pleuropneumonectomie extinsă, urmate de lavajul în circuit închis a cavităţii pleurale cu o soluţie de chimioterapie (de obicei, cisplatin), încălzită la peste 42°C. În acest fel se realizează o sterilizare oncologică completă a cavităţii pleurale, chimioterapicul difuzând 4 mm în grosimea ţesuturilor.
În plus, în categoria intervenţiilor chirurgicale toracice sunt cuprinse, de asemenea:
- rezecţia laser a metastazelor pulmonare;
- chirurgia minim invazivă sau videoasistată (VATS) cu indicaţiile următoare:
– lobectomii pulmonare videoasistate (tehnică uniportală sau multiportală);
– rezecţii pulmonare atipice ale unor leziuni nodulare suspecte;
– evacuarea pleureziilor, prelevare de biopsii și talcaj pleural în scop de simfiză;
- corecţia pectus excavatum (stern înfundat);
- reconstrucţii ale toracelui osos (coaste, stern);
- excizii ale tumorilor și reconstrucţii;
- videomediastinoscopia exploratorie – stadializarea cancerului pulmonar;
- rezecţii de trahee și reconstrucţii sub ECMO (oxigenarea pe membrană extracorporeală sau plămânul artificial).
Tratament chirurgical pentru transpiraţia excesivă
Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu și Dr. Diego González Rivas aduc în România, în premieră și exclusivitate, un tratament chirurgical inovativ minim invaziv, bilateral și definitiv al hiperhidrozei.
Hiperhidroza (transpiraţia excesivă) reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, consecinţa fiind o creștere a secreţiei sudoripare, în exces faţă de cantitatea necesară termoreglării. Aceasta poate fi localizată la nivelul anumitor regiuni ale corpului (sau generalizată), cele mai frecvent afectate zone fiind palmele, plantele (tălpile) și axilele (subraţ).
Această intervenţie minim invazivă implică spitalizare de 6 ore pentru ca echipa medicală să rezolve definitiv atât problema hiperhidrozei, cât și roșeaţa excesivă a feţei (ruborul facial), fără să fie necesare: anestezia generală, intubaţia orotraheală, secţionarea nervilor simpatici.