Call center (031) 9393

Articole

Caz extrem de endometrioză profundă operat cu succes de echipa Bucharest Endometriosis Center

Endometrioza profundă este o patologie complexă și deseori extrem de agresivă, care presupune tehnici chirurgicale pe măsură. Chirurgia endometriozei profunde necesită o experienţă vastă a chirurgului și o echipă multidisciplinară la fel de experimentată.

Bucharest Endometriosis Center tratează în mod frecvent forme grave ale bolii. Complexitatea cazurilor variază de la operaţii de rutină, până la intervenţii extrem de complexe, ce sunt catalogate drept inoperabile. Echipa petrece un număr impresionant de ore în sala de operaţii pentru un singur caz, atunci când situaţia o impune. Cel mai complex caz realizat de echipa Bucharest Endometriosis Center a durat peste 7 ore și a presupus abord multidisciplinar și gesturi chirurgicale de o complexitate și fineţe deosebite.

Acest caz este extrem de relevant în ceea ce privește diagnosticul corect și precoce al afecţiunii. Evoluţia agresivă a bolii, necorelată cu simptome importante, a dus la o întârziere cu consecinţe dramatice asupra pacientei. Infiltrarea plexului hipogastric inferior de leziuni endometriozice a presupus sacrificarea acestor structuri, ceea ce a dus la o recuperare lentă a funcţiilor aparatului urinar și digestiv. Identificată din timp, boala poate fi tratată prin excizia leziunilor.

Pacienta, în vârstă de 35 de ani, cunoscută cu endometrioză profundă la nivelul compartimentului posterior pelvin, endometrioză ovariană bilaterală, tulburări urinare și tulburări ale tranzitului intestinal, s-a adresat centrului, în vederea tratamentului chirurgical.

Laparoscopia exploratorie a evidenţiat bloc aderenţial pelvin la care participă uterul, ambele anexe (hidrosalpinx stâng voluminos, endometrioză ovariană bilaterală), colonul sigmoid, joncţiunea recto-sigmoidiană, rectul superior, rectul mediu; leziune endometriozică voluminoasă la nivelul spaţiului recto-vaginal ce ocupă întreg fundul de sac posterior – aspect de ‘frozen pelvis’.

După disecţia colonului sigmoid, a rectului superior, a anselor ileale, a spaţiilor pararectale, a spaţiului recto-vaginal, a spaţiului vezico-uterin și vezico-vaginal, a spaţiului Retzius, a ambelor uretere (mai extinsă la nivelul ureterului stâng – nodul endometriozic voluminos parametrial ce infiltrează ureterul stâng), s-a efectuat:

 • Excizie nodul endometriozic voluminos (aprox 60-70 mm) la nivelul parametrului stâng ce infiltrează ureterul stâng
 • Anexă stânga transformată tumoral (hidrosalpinx, endometriom ovarian) – endometriozic – anexectomie stânga
 • Chistectomie endometriom drept
 • Excizie leziune endometriozică la nivelul retrocervical ce se extinde la nivelul spaţiului recto-vaginal
 • Excizie leziune endometriozică LUS drept
 • Excizie leziune endometriozică LUS stâng și parametru stâng
 • Excizie leziune endometriozică infiltrativă la nivelul ureterului stâng – rezecţie ureterală în bloc cu leziunea endometriozică și anastomoză vezico-ureterală stângă – PDO 4/0
 • Cateterizare ureterală stânga
 • Excizie cu sacrificarea structurilor vasculo-nervoase infiltrate endometriozic – leziune endometriozică voluminoasă la nivelul parametrului stâng ce infiltrează ureterul stâng, plexul hipogastric inferior stâng, întreg spaţiul pararectal stâng inferior, peretele rectului mediu (lateral stânga), rădăcina sacrată S3, fascia endopelvină, vasele iliace interne stângi
 • Leziune endometriozică voluminoasă ce infiltrează rectul superior, rectul mediu, până la circa 5 cm de OAE, cu afectare mezorectală, mai ales pe partea stângă; se practică rezecţie colo-rectală joasă cu anastomoză manuală, termino-terminală, colo-anală, intersfincteriană
 • Ileostomă pe buclă, temporară, de protecţie

 

Video intervenţie: