Call center (031) 9393

Articole

Cancer de vezică: simptome, cauze, tratament

Cuprins:

1. Simptome cancer de vezică
2. I. Cauze cancer de vezică
2. II. Factori de risc cancer de vezică
3. Diagnostic cancer de vezică
4. I. Tratament cancer de vezică
4. II. Cistectomie radicală robotică cu neovezică
6. Caz clinic cancer de vezică
7. Abordarea pacientului cu cancer de vezică

Cancerul de vezică reprezintă acel tip de cancer care se formează în ţesutul vezicii urinare. Odată cu apariţia simptomelor, pacienţii ajung să facă primele investigaţii care arată, de regulă, că o formaţiune tumorală este prezentă în vezica urinară. Din fericire, majoritatea cancerelor de vezică urinară sunt diagnosticate într-un stadiu incipient având mai multe posibităţi de tratament care, de obicei, duc la vindecare.

Simptome cancer de vezică

Urinarea cu sânge (hematuria) reprezintă primul semn al cancerului de vezică urinară și cel dintâi semnal de alarmă care trimit pacienţii către medic.
Este recomadant să consultaţi un specialist, dacă prezentaţi oricare dintre următoarele semne și simptome:

 • sânge în urină (de culoare ușor ruginie până la roșu aprins);
 • urinare frecventă;
 • durere în timpul urinării;
 • dureri în zona joasă a spatelui.

Cauze cancer de vezică

Mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer de vezică sunt fumători. De asemenea, riscul de vă confrunta cu o tumoră crește odată cu vârsta în majoritatea cancerelor.

Factori de risc cancer de vezică

 • consumul de tutun;
 • antecedentele familiale de cancer de vezică urinară;
 • anumite modificări ale genelor care sunt legate de cancerul de vezică;
 • expunerea la vopsele, coloranţi, metale sau produse petroliere;
 • tratamentul anterior cu radioterapie la nivelul pelvisului sau cu anumite medicamente anticanceroase, cum ar fi ciclofosfamida sau ifosfamida;
 • consumul de apă potabilă care a fost tratată cu clor;
 • istoricul personal de infecţii ale vezicii urinare, inclusiv infecţii ale vezicii urinare cauzate de Schistosoma haematobium;
 • folosirea cateterelor urinare pentru o lungă perioadă de timp.

Diagnostic cancer de vezică

Pentru diagonsticarea cancerului de vezică, în plus faţă de examenul fizic și istoricul medical (antecendentele medicale), sunt necesare mai multe teste și investigaţii, precum:

 • analizele de laborator pentru urină;
 • citoscopia;
 • rezecţia transuretrală a tumorii vezicii urinare (TURBT), adică procedura utilizată pentru biopsia unei zone cu aspect anormal;
 • testele imagistice (e.g. radiografie, RMN, CT, ecografie, pielograma intravenoasă, pielograma retrogradă);

Tratament cancer de vezică

Cistectomie radicală robotică cu neovezică

Majoritatea formelor de cancer de vezică întâlnite sunt încă în stadiul superficial, neinvaziv (fără invazie de perete vezical) și se pot trata local prin endoscopie și complementar, cu instilaţii vezicale (medicamente solubilizate ce se introduc în vezică printr-o sondă vezicală; există diverse scheme de tratament pentru a preveni recidivele locale).
Pentru formele de cancer vezical invaziv (infiltraţie în peretele vezical) trebuie excizată vezica în totalitate. Operaţia pentru cancerul de vezică rămâne cea mai importantă măsură de tratament definitiv, efectuarea acesteia depinzând de o serie de factori, precum tipul de cancer, gradul și stadiul bolii, starea generală de sănătate a pacientului, prognosticul acestuia.
În momentul de faţă cea mai evoluată tehnică chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului vezical invaziv este tehnica robotică (cistectomia robotică cu derivaţie urinară intracorporeală), o alternativă la operaţia clasică, ce are beneficii semnificative pentru pacient. În plus, această modalitate de intervenţie chirurgicală minim invazivă efectuată robotic oferă posibilitatea substituirii vezicii normale, în cadrul aceleiași operaţii, cu altă structură făcută din intestinul subţire (neovezică).

Operaţia pentru cancerul de vezică efectuată cu robotul de ultimă generaţie da Vinci Xi implică o rezecţie radicală, controlată a cancerului cu prezervarea maximă a ţesuturilor normale. Ulterior, ureterele se cuplează pe un segment de intestin subţire ce va constitui stoma sau neovezica.
Beneficiile pentru pacient pe care le are cistectomia robotică cu derivaţie urinară intracorporeală, sunt:

 • o rezecţie oncologică făcută în siguranţă folosind un sistem computerizat, o camera HD ce mărește de până la 10 ori, instrumente minuscule și mai versatile decât mâna umană;
 • o prezervare maximă a ţesuturilor normale;
 • sângerările minime (de obicei nu sunt necesare transfuzii de sânge);
 • un impact minim asupra organismului ce se traduce prin complicaţii puţine, riscul foarte scăzut de reintervenţie;
 • reluarea mult mai rapidă a tranzitului intestinal și, în consecinţă, recuperarea mai scurtă, impactul asupra organismului reducându-se simţitor;
 • aspectele funcţionale (e.g. continenţa la bărbat și prezervarea erecţiei) sunt mult superioare operaţiilor deschise;

De asemenea, în cazul unei neovezici pacienţii nu au niciun dispozitiv extern (e.g. punguţă în abdomen) și urinează pe căile urinare normale, ceea ce le oferă independenţă absolută și o calitate foarte mare a vieţii.

Abordarea pacientului cu cancer de vezică

Memorial se numără printre puţinele instituţii medicale din România, unde se realizează operaţia radicală pentru cancerul de vezică – și singurul spital unde această operaţie radicală robotică se efectuează frecvent și în combinaţie cu o derivaţie urinară intracorporeală (fără a deschide abdomenul).
La Memorial nu doar intervenţia este importantă, ci întregul parcurs al pacientului. De la prima consultaţie, până la externare o echipă medicală multidisciplinară dedicată acţionează sinergic contribuind la buna evoluţie a pacientului. De la asistent, până la medic – tot personalul care vine în contact cu pacientul acordă atenţie fiecărui aspect și se axează pe prevenirea complicaţiilor. Tehnicile de operaţie și de îngrijire a pacientului folosite la Spitalul de Oncologie Moza sunt învăţate în Suedia (Karolinska Institutet Stockholm) și în Olanda (Oncologishe Regio Utrecht), unde membrii echipei noastre s-au specializat și au fost activi mai bine de 20 de ani.

Bibliografie: