Departamentul de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) este punctul central al oricarui act medical performant.
Medicului anestezist-reanimator este specialistul preocupat permanent de siguranta pacientului in timpul anesteziei pentru interventii chirurgicale sau pentru orice alte manevre medicale invazive si este specializat in gestionarea durerii si ingrijirea pacientilor aflati in stare critica.
Medicamentele folosite pentru a preveni durerea pacientului in timpul procedurii sunt determinate si administrate de medicul specialist in anestezie si reanimare. De asemenea, cea mai importanta responsabilitate a medicului anestezist este sa minimizeze unele dintre efectele negative ale anesteziei asupra corpului uman si sa se asigure ca pacientul se trezeste dupa operatie fara a-i afecta functiile vitale.
O adevarata provocare pentru intregul personalul medical o reprezinta pacientii oncologici in cazul carora cheia succesului terapeutic este lucrul in echipa (medic -chirurg-anestezist) si o planificare riguroasa a atitudinii terapeutice. Aceasta consta in stabilirea celei mai adecvate interventii de natura oncologica, in urma evaluarii prin intermediul „tumor board-ului”.
Intr-un spital dedicat operatiilor oncologice complexe, așa cum este Memorial, intregul personal medical ATI are un grad special de pregatire pentru pacientii oncologici ce implica diverse tehnici anestezice moderne(e.g. generale, TIVA, loco-regionale) sau de terapie intensiva (e.g. ventilatia artificiala sau de epurare extrarenala), investigatii mai mult sau mai putin invazive (e.g. endoscopie digestiva, fibrobronhoscopie), dar si o monitorizare preanestezica si postoperatorie deosebita si continua.
Cateterismul arterial si central-venos, monitorizarea neuromusculara, cerebrala BIS, TA invaziva si non-invaziva, urmarirea vaselor sangvine si a echilibrului acido-bazic, a parametrilor de coagulare, accesul rapid si in orice moment la investigatii ecografice sau radiologice (Rx mobil, CT, RMN), sunt doar cateva exemple. Toate acestea trec prin „filtrul” echipei anestezice, care reactioneaza competent si rapid, in raport cu evolutia starii pacientilor.
Care sunt tipurile de anestezie?
Exista diferite tipuri de anestezii precum anestezia generala, regionala, locala si sedare.
Anestezie generala
Pierderea tranzitorie a conștientei și scaderea activitatii reflexe fara modificarea functiilor vitale se numeste anestezie generala. Aplicarea anesteziei generale provoaca pierderea cunostintei, previne trezirea pacientului in timpul operatiei, ofera confort pacientului in timpul acesteia prin eliminarea durerii si faciliteaza interventia chirurgicala prin suprimarea activitatii reflexe si asigurarea relaxarii musculare. Cu aceste efecte, scopul anesteziei generale este de a oferi conditii chirurgicale adecvate. Totusi, este datoria medicului anestezist sa mentina sanatatea si siguranta pacientului in timpul operatiei.
Medicul, anestezistul si pacientul decid impreuna care dintre toate aceste metode de anestezie va fi aleasa.
Anestezie locala
Este adesea confundata cu anestezia regionala. In timpul extractiei dintilor, circumciziei, diverselor proceduri dermatologice si interventii estetice, doar zona in care se va efectua procedura este complet amortita cu diverse anestezice.
Care este procesul de anestezie? Exista riscuri?
Pacientilor li se administreaza de obicei un medicament oral numit „premedicatie” pentru a-i ajuta sa vina mai usor in sala de operatie. Pacientului ii se monitorizeaza functiile vitale, cum ar fi inima, respiratia si tensiunea arteriala. Dupa acesta pregatire pentru anestezia generala, se administreaza pacientului doar medicamente speciale autorizate de medicul anestezist prin serul introdus. Un tub special este plasat in trahee pentru a mentine oxigenarea si siguranta cailor respiratorii. Continuitatea anesteziei este asigurata prin combinarea sau administrarea separata a medicamentelor respiratorii si intravenoase. Dupa incheierea interventiei chirurgicale, medicamentele anestezice utilizate sunt intrerupte si pacientul este trezit sub supravegherea unui anestezist si dus in sala de recuperare. Pacientul este incalzit aici, durerea ii este atenuata si este trimis confortabil in camera lui, luand masuri de precautie impotriva gretei si varsaturilor.